Jobsøgningskursus | Unge 16-24-årige

At være ung er er både spændende og udfordrende. Man er på vej til selvstændighed, og står måske enda til at skulle søge sit første fritidsjob eller fuldtidsjob. Spørgsmålene vælter ind, og svarene udebliver. For hvordan søger man sit første job? Har jeg overhovedet noget at byde ind med? Er det svært, og vil jeg begå fejl? Ja kort og godt er det for mange unge enormt overvældende at søge det første job, og blindvinklerne synes at være mange. Her kan en håndstrækning, støtte og hjælp fra en voksen være kærkommen. Og det er lige præcis det som vi kan tilbyde vores unge, der er på vej ud på arbejdsmarkedet. 

Jobsøgningsforløbet klæder vores unge godt på til at søge job og fritidsjob

Jobsøgning målrettet unge 16-24-årige

Målgruppe & målsætning

Målgruppen til jobsøgningskurset er naturligvis unge 16-24-årige. Dvs. at kurserne tilbyde både til f.eks. folkeskoler, højskoler, forberedende uddannelser (FGU-spor) og andre videregående uddannelsesmiljøer.

Målsætningen  med jobsøgningsforløbet er at klæde den unge godt på til – på egen hånd at søge job og fritidsjob. Forløbet består derfor også af flere moduler, der hver især går i dybden jobsøgningens kerneelementer.

Modul 1 | Jobprofil

Personlige kompetencer | Personlige styrker og svagheder

Erfaring | Fritidsjob, frivilligt job, skoleopgaver og -projekter m.m.

Faglige kompetencer | Færdigheder og viden

Modul 2 | Jobsøgningsmateriale

CV | Opbygning, indhold, vinkling

Ansøgning | Opbygning, indhold, vinkling

LinkedIn | Muligheder inkl. netværk

Lær at luge ud i stillingsopslaget

Modul 3 | Stillingsopslag

Gode råd og fit til jobsamtalen | Hvordan forbereder du dig ?

Hvilke spørgsmål kan jeg få? | Hvilke spørgsmål kan jeg stille?

Modul 4 | Jobsamtalen

Gode råd og fit til jobsamtalen | Hvordan forbereder du dig ?

Jobsøgningskursus unge 16-24-årige

Introduktion

Vi vil gerne lære dig at kende

Vi lægger stor vægt på at lære vores deltagere godt at kende. Derfor tilbyder vi personlige samtaler med alle deltagere, der ønsker det. Formålet er at skabe et trygt og tillidsfuldt miljø, hvor deltagerne oplever, at deres situation og behov bliver mødt. Ved at lære deltagerne bedre at kende – og de os – kan vi bedre målrette og tilpasse vores forløb til deltagerne. Vores mål er at sikre, at alle deltagere får mest muligt ud af forløbet. Vi kan ikke på forhånd specificere, hvordan de personlige samtaler tilbydes. Det beror altid på, hvem vi underviser på ‘ Jobsøgningskursus til unge 16-24-årige’ og hvor vi underviser. Nogle gange kan det være bedst via Zoom, mail eller lignende. Andre gange har vi mulighed for at afholde de personlige samtaler ude på lokationerne.

Jobprofil (Personlige styrker)

Personlige styrker og svagheder

At identificere styrker og svagheder udgør en vigtig del af jobsøgningen. Det handler nemlig i høj grad om at overbevise arbejdsgiverne om, at du har præcis de personlige styrker, som arbejdsgiveren efterspørger. Derved bliver dine personlige styrker til en ’personlig kvalifikation’. At fokusere på dine styrker gør, at du kan præsentere dig som en selvbevidst kandidat, der ved hvordan dine styrker kan bidrage positivt til jobbet. Under en jobsamtale vil mange arbejdsgivere også spørge ind til dine svagheder. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på disse. Det er på ingen måde en svaghed at erkende svagheder. Tværtimod viser det, at du er reflekterende og har selvindsigt, hvilket arbejdsgivere værdsætter. At anerkende en begrænsning viser nemlig evnen til personlig udvikling. Som hjælp til kortlægning af dine styrker kan deltagerne supplere med nogle gratis tests: F.eks.:

Styrketest hos Via Institute on Character (Man skal oprette en gratis profil)

Persontypetesten hos Jobindex.

Vi samler op på dine styrker og demonstrerer, hvordan du kan prioritere disse fra job til job. Det er nemlig sjældent, at du har mulighed for at fremhæve alle dine styrker, ligesom styrkerne du fremhæver, ofte er forskellige fra job til job.

Jobprofil (Faglige styrker)

Faglige kompetencer | Viden og færdigheder

Dine faglige kompetencer er en kombination af viden og færdigheder som er relevante for opgaverne, som arbejdsgiveren har behov for at du kan løse. Denne viden og færdigheder kan du have opnået på mange forskellige måder. Du kan sågar have masser af færdigheder og viden, fordi du har en bedsteforælder, der er håndværker eller bruger meget tid i haven, og som har lært dig alt det som han/hun ved om dette. Du kan også have gode færdigheder fordi du har deltaget i forskellige skoleprojekter. F.eks. temauger, hvor I skulle X og Y. Det kan også være, at du har haft et fritidsjob eller har en fritidsinteresse som har givet dig færdigheder, der er relevante for arbejdsgiveren.

Når vi arbejder med at kortlægge kompetencer og viden hos unge mellem 16 og 24 år, gør vi det ud fra nogle emneområder som unge ofte har været i berøring med, og hvad de unge herigennem har lært. Det kan f.eks. være via:

Skoleopgaver og -projekter

Praktikforløb & temauger

Job og/eller fritidsjob

Hobby, fritidsinteresser, andet.

Vi samler på dine faglige kompetencer og demonstrerer, hvordan man du prioritere disse fra job til job.

Jobsøgningsmateriale

CV | Opbygning, indhold og vinkling

Her lærer du at udarbejde dit CV. Vi gennemgår CV’ets elementer og kommer med eksempler på hvordan du kan vinkle indholdet i dit CV. Du kommer altså til at udarbejde dit eget CV. Du får også adgang til vores CV-skabeloner og som du anvende til dit personlige CV.

Ansøgning | Opbygning, indhold og vinkling

Her lærer du at udarbejde din ansøgning. Vi går i dybden med:

Ansøgning | Struktur, indledning, afslutning & indhold

Motivation | Hvorfor er du særligt interesseret i jobbet, og hvorfor vil være god til opgaverne?

    Ansøgninger | Opfordret versus uopfordret, personlig henvendelse og videoansøgning.

      Deltagerne får mulighed for at  udarbejde to selvvalgte ansøgninger. Den ene er uopfordret og den anden er til et selvvalgt stillingsopslag. Du får adgang til vores kartotek af ansøgninger, og som du kan anvende som inspiration.

      Jobsamtale

      Forberedelse

      Hvordan kan du forberede dit til jobsamtalen? Og hvilke spørgsmål kan du evt. øve hjemmefra.

      Få oplysninger om arbejdspladsen

      Hvordan kan du indlede samtalen?

      Hvilke spørgsmål kan du forvente at få?

      Hvilke spørgsmål har du evt. selv?

      Hvordan er du til selve samtalen?